torstai 31. toukokuuta 2012

Maidottomasta ruokavaliosta

 Minähän aloitin maidottoman ruokavalion lääkärin suosituksesta kun Tyty oli 1kk ikäinen, koska lääkäri epäili että maitoallergia olisi tytön refluksioireiden taustalla. Olin 2 viikkoa dietillä ja sitten söin yhtenä päivänä normaalisti maitotuotteita. Oireet palasi samantien, kun siinä kahden viikon aikana ne oli helpottaneet. Jatkoin siis maidotonta diettiä. Aika ajoin on tarkoitus kokeilla pieniä määriä juustoa ja jos oireita ei tule niin alan lisätä pikkuhiljaa määriä ja toivon että saisin maitotuotteet takaisin jossain vaiheessa. Imetystä en nimittäin lopeta sen takia että saisin maitotuotteita käyttää... viimeisin yritys oli n. kuukausi takaperin ja oireita kyllä tuli.

Alkuun ajattelin että hirveä homma, mutta aika helposti se loppupeleissä on käynyt kun tähän on tottunut. Alkuun lueskelin hyvin netistä vinkkejä tuoteselosteiden syynäämiseen. Harva tietääkään missä kaikessa on maidon aineosia (esim. jotkin irtokarkit). Aluksi joutui myös todella tarkasti miettimään mitä ostaa kaupasta, mistä ruokaa tehdä ja ihan oikeasti lukemaan ne tuoteselosteet. Nyt kun diettiä on takana 3kk niin tietää jo tuotteet mitä voi syödä ja mitä välttää eikä sen kummemmin tarvitse miettiä...

Ulkonasyömiset sun muut onkin sitten kinkkisempi juttu. Musta on ihan järkyttävää miten ruoka-alan ammattilaisille ei ole selvä että maidoton ei tarkoita laktoositonta.Sitten kun saat jankattua (esim. kahvilassa) sen että joo ei ole pulla tehty maitoon, niin mutta kyllä siinä voita on (no mistähän se voi tehdään?) Ymmärrän jos mun 70 vaari ei tiedä eroa maidottoman ja laktoosittoman välillä mutta kyllä olisi kiva jos kahviloissa/ravintoloissa se tiedettäisiin niin ei tarvisi pelätä sitten lapsensa myrkyttämistä. (Juu ja voisihan sitä olla sitten käymässä missää kahviloissa tms.) Kylässä käydessä on turvallisempi ja emännälle helpompi ottaa mukaan "omat eväät".

Mitä sitten pitää vältää? No kaikki mikä sisältää maitoa tai maitotuotteita (jogurtti, viili, voi, margariini, kerma, rahka, juusto jne.). Lisäksi tuoteselosteita voi löytyä seuraavia: laktoosi, maitojauhe, maitoproteiini, hera, herajauhe, heraproteiini, kaseiini, kaseinaatit. Nämä ovat maidonainesosia ja kuuluvat vältettävien listaan myös. Jostain luin myös sen että tuoteselosteessa oleva kasvirasva voi sisältää maidonainesosia, enää löydä lähdettä tälle, enkä muutakaan missä aiheesta lukisi enemmän. Minä olen ainakin voinut käyttää tuotteita jossa lukee ainesosissa kasvirasva (eli ilmeisesti maitoproteiinin määrä on sitten niin pieni).

Mitä sitten voi syödä?
-Kermat ja maidot voi korvata soija ja kauravalmisteilla. Näin ollen monet ruuat valmistuu helposti myös maidottomina. Minä käytän muutenkin ruuanvalmistusrasvana rypsiöljyä, leivonnassa taas hopeisessa kääressä olevaa Sunnuntai margariinia (maidoton). Ruokakerman sijaan käytetään joko Oatlyn kaurakermaa tai Keiju Ruoka 15%. Jos tykkää niin myös kookosmaito on kelpovaihtoehto tietyn tyylisiin ruokiin.
-Leivänpäällä Keijun tummansininen margariini. Useimmat leivät ovat maidottomia joten niiden kanssa ei tarvitse miettiä.
- Jogurtin korvikkeena minä syön Yosa kauravalmisteita, niitä löytyy montaa eri makua. Soijajogurtteja en ole käyttänyt kun en ole edelleenkään varma tuleeko tytölle oireita myös soijasta.
- Herkuille voisi omistaa kokonaisen kappaleen. Mun suosikkeja ovat Pirkan luomutummasuklaa ja minttutäytesuklaa, luulen että näiden maistamisen jälkeen en enää koskaan palaakkaan syömään maitosuklaata. Fazer muistaa meitä maidottomia kahvipöydän tarjoilussa aika kivasti, löytyy paljon maidottomia tuotteita (tsekkaa vaikka nettisivuilta). Keksihyllystä löytyy myös muutama maidoton vaihtoehto; Kantolan kaurakeksit, Carneval-keksit ja pirkan gluteenittomat suklaa cookiet.

Jos joudut maidottomalla, niin muista kalkki! Erityisesti jos imetät. Minä syön Pirkan (saisinkohan kohta jotain provikkaa pirkalta tästä mainonnasta :D) omenanmakuista kalkki + dvitamiinia. Maitotuotteita en ole edes kamalasti kaivannut, suurin himotus kohdistuu varmaan pitsaan. (ei se juustottamana olisi hyvää). Vaikka maitoa olen juonut paljon niin ilmankin on pärjännyt :D

tiistai 29. toukokuuta 2012

Haaste

Paukkuliinilta sain haasteen vastata seuraaviin kysymyksiin. Sitten pitäisi keksiä uuden kysymykset ja pistää eteenpäin, mutta se jää nyt näin iltapuhteina toteuttamatta, kun halajan jo peiton alle koisimaan :)

1. Elämäsi paras päätös?
- uskalsin pyytä miestä aikoinaan treffeille!

2. Mitä et tekisi mistään hinnasta?
- benji-hyppyä

3. Mitä pelkäät, vai oletko peloton?
- Varmaan sitä että miehelle/tytölle kävisi jotain. Korkeita paikkoja myös pelkään

4. Suklaata vai salmiakkia?
- ehdottomasti suklaata, salmiakki on ihan yöks!

5. Minne matkustaisit, jos kaikki olisi mahdollista?
- Etelä-Amerikan maissa olisi kiva käydä

6. Toivotko lisää lapsia?
- Haaveissa olisi iso perhe!

7. Mitä tekisit, jos voittaisit miljoonia lotossa?
- Ostettaisiin iso asunto ja varmaan töissä käynti unohtuisi ainakin toviksi, voisi rauhassa keskittyä perheeseen.

8. Oletko suunnitelmallinen vai taivaanrannan maalari?
- Suunnitelmallinen

9. Mitä musiikkia kuuntelet mieluiten?
- Vaihtelee mielialan mukaan

10. Lempileivonnaisesi?
- Mustikkarahka piirakka

tiistai 22. toukokuuta 2012

4kk kuulumiset

Tänään Tyty täytti 4 kuukautta! Niin se aika vaan juoksee.

No heitettiin aamusta miehen kanssa arvaukset neidin painosta, minä heitin 8.8kg ja mies 8.7kg. Pieleen mentiin kumpainenkin. Neiti oli nimittäin päättänyt kerryttää painoa 1300g/kk joten paino oli nyt 9170g. Siis saman verran kuin osalla vuodenikäisistä :D Ei ihme jos on kädet hapoilla kun kantaa autolle tms.
Pituuttakin oli tullut mukavasti, se oli 64cm (+2.4cm)

Lääkäri oli kuitenkin tosi ihana. Kerroin että tosiaan pelkkää rintamaitoa saa ja hän oli sitä mieltä että kyllä se viimeistään 8kk iässä alkaa tasaantumaan, eikä vielä tarvitse olla huolissaan. Sanoi vaan että saa syöttää kun vauva sitä haluaa, ei tarvitse ruokaa rajoittamaan.

Sen verran olen kuitenkin ajatellut nyt tehdä että antaisin vauvalla silloin tällöin vähän vettä. (vaikka nykyiset imetyssuositukset sanovatkin että ei tarvitse). Ei sitten ainakaan vedä maitoöverejä jos kesäkuumalla janoon tarvi jotain huikkaista. Ollaan nimittäin harjoiteltu tuttipullosta syömistä veden kanssa ja sitähän tyttö makusteleekin ja vähän imeekin. Mutta auta armias jos pullossa on maitoa, sitten huudetaan vaan.

4kk ikäinen Tyty on myös juuri oppinut masullaan ollessa kohottautumaan käsien varaan (niin että yläkroppa nousee korkealle ilmaan), myös jo vähän lähtenyt pyörimään napansa ympäri. Niin ja kaiki lelut lähietäisyydeltä kiskotaan suuhun sinnä mahallaan ollessa :) Masulla tyttö ilmeisesti siis viihtyy hyvin kun pitkiäkin aikoja tykkää siinä olla (ilmeisesti suurn osa vauvoista ei tykkää vielä olla masullaan?)

Kantoliinaa ollaan nyt melkein päivittäin harjoiteltu ja lenkkeilty sen kanssa (tai Tulan kanssa). Tyttö viihtyy siinä nykyään mainiosti, eikä edes sitomisvaiheessa juuri tule käninää... Eilen nukutinkin mahakipuisen tytön tulareppuun kun eihän tuota muuten jaksa kanniskella...




Kesäkuumalla ei tarvi edes housuja!

tiistai 15. toukokuuta 2012

Kohta 4kk

Viikon päästä juhlitaan Tytyä, 4kk jo tulee ikää. Huimaa miten aika menee niin nopeasti. Kuluneen kuukauden aikana on kasvettu (painoa on tullut mutta pituutta ei ehkä niin paljon, samoja vaatteita käytetään meinaa vieläkin (74cm bodeja). Me on treffattu muita mammoja ja vauvoja. Me tehtiin eka reissu Kuopioon. (Seuraava reissu on Turun suuntaan ensi viikolla). Tyty on oppinut uusia taitoja. Öisin on ruvettu kestoilemaan.

Koska kantoliinailu on kaikesta innostuksesta huolimatta ollut ihan tuskallista niin tavattiin "tukihenkilöä" tähän asiaan. Saatiin hyviä vinkkejä ja nyt treenataan. Tulassa olen kantanut tyttöä jonkin verran. Nyt kokeiltiin sitä myös selkään (mies auttoi, ei toivoakaan että saisi yksin, ehkä kun tyttö on vähän isompi). Tyty tykkäsi selkäkyydistä, ainakin viihtyi paremmin kun edessä (no on se eteen nukahtanutkin).


Viikon päästä olisi neuvola, sitten näkee tuon kasvun. Täysimetyksellä mennään edelleen. Tutti ja pullo ei kelpaa edelleenkään... (eikä nokkamuki eikä hörppyytys) Mitähän mun kesän muutamasta lapsettomasta menosta tulee (varmaan pitää ottaa toi mukaan mm. kaverin polttareihin).


Kuluneen kuukauden aikana on myös välillä koeteltu tämän mutsin hermoja. Mies on aika kiinni töissä/koulussa/koulutehtävissä joten lapsen hoito (ja kodinhoito) on aikalailla mun vastuulla. Silloin tällöin on päässä napsahtanut ja olen joko kiukustunut/ahdistunut/alkanut itkeä tms. Tällöin on paras paeta hetkeksi omaan nurkkaan (vaikka se vauva juuri silloin kaipaisikin). Odotankin innolla kesäkuun Vauvalehteä jossa on vissiin joku juttu hermojen menettämisestä.

Nyt nukkumaan!

maanantai 7. toukokuuta 2012

Meidän arki

No niin tässä sitten meidän arkea. Oli kyllä niin tavallisuudesta poikkeava päivä että huhhuh. Kai se vaan on että kaikki ne päivät on erilaisia vaikka tuntuisikin että on olevinaan jotain rytmejä.

4.5
Tyttö menee nukkumaan kai joskus 22.30
5.5

5.30 "Herää" syömään, syö 10min (Ei  siis koskaan yöllä oikeasti herää syömisiiin ja vaipanvaihtoihin)
8.00 Herää parahtelemalla. Ei auta pötkötellä. Äiti äkkiä ylös sängystä ja vaatteet päälle. Sitten onkin Tyty jo rauhoittunut sen verran että naureskelee joten menen vielä pötköttämään 10min ajaksi viereen. (Tyty siis nukkuu sivuvaunussa). Sitten käydään vaipanvaihdolla ja laitan keittosuolaa nenään kun on niin tukkoinen.
8.20 Imee rintaa 15min, 5min aktiivisesti ja 10min "nautiskelee" ja leikittelee rinnalla. Sylitellään imetyksen pälle.
8.45 Tyty leikkimatolle ja minä syön aamupalan. Syötäny leikitään tytön kanssa lattialla.
9.10 Käydään vaipanvaihdolla, leikitellään ja lauletaan hoitopöydällä. Sitten leikitään lattialla. Tyttö alkaa vaikuttaa väsyneeltä.
9.30 Rinnalle, mutta ei oikein halua imeä, vaikuttaa väsyneeltä, mutta ei nukahda. Sylitellään ja kokeilen viedä tytön meidän sängylle jos nukahtaa siihen. Ei nukahda, hamuilee. Tarjoan rintaa pitkällään, mutta tyttö hermustuu siihen. Nostan istuen syliin ja tyttö ottaa rinnasta kaksi imaisua ja nukahtaa siihen.
9.55-10.35 nukkuu, minä käyn aamupesuilla ja käväisen tietokoneella tässä välissä.
10.35 Herää, vaihdetaan vaippa ja lähdetään käymään sairaalalla minun työpaikalla ja katsomassa omaa isoäitiäni joka on sairaalassa. Reissussa syö pari kertaa venkoillen lyhyesti rinnalla ja nukahtaa päiväunille klo 12.30.
13.45 Tullaan kotiin, tyttö jatkaa unia kantokopassa. Minä siivoilen kotona, syön ja käyn taas tietokoneella.
15.25 Herää unilta, menee iskän syliin (joka on tullut hetki sitten töistä). Tekee isot kakat, isi käy vaihtamassa vaipan.
15.50 Imee rinnalla 10min
16-16.30 Isän sylissä, (minä taisin ottaa välipalaa)
16.30 Lattialle leikkimään itsekseen, menen hetken päästä viereen leikittämään.

 Meidän uusin lelu

17.00 Rintaa 5min, isä vaihtaa vaipan. Minä lähden käymään vielä sairaalassa mummon luona.
18-18.50 Nukkuu isän sylissä, minä tulen kotiin n. klo 18.30.
Herättyään vaihdan vaipan ja Tyty harjoittelee isän kanssa lypsymaidon syömistä nokkamuksita ja tuttipullosta (ei tulosta kummallakaan). Tämän jälkeen rinnalla 10-15min ja höpöttelen tytölle sylissä.
20.00 lattialla vatsallaan "jumppaamassa"
20.30 Isä vaihtaa kakkavaipan ja tytön ilmakylpiessä höpöttelee tytölle. (minä ripustan pyykit)
20.45 Minä menen suihkuun tytön kanssa, isä huolehtii tytön kuivaamiset ja pukemiset. Rinnalla imee ja nukahtaa. 21.30 vien sänkyyn. 21.35 Herää, isä heijaa sylissä ja nukahtaa uudestaan siihen. 21.55 uudestaan viedään sänkyyn.
22.10 Herää taas, hyssyttelen hetken, rinnalle johon nukahtaakin lähes heti. 22.30 Kannan sänkyyn, mutta isä (joka jo yrittää nukkua kun menee 7 töihin) yskäisee ja tyttö herää. Hyssyttelen hetken ja otan taas rinnalle johon nukahtaa taas heti parin imaisun jälkeen. 22.50 Vien sänkyyn, josta herää lähes heti. Hyssyttelen taas hetken ja tarjoan rintaa, johon nukahtaa. klo 23 vien sänkyyn.
23.15 Herää, hyssyttelen, isä nousee ja heijaa sylissään tytön uneen. 23.30 jää vihdoin omaan sänkyyn nukkumaan.
04.05 Imee rinnalla 10min, vaihdan kakkavaipan jonka jälkeen imee vielä pari minuuttia ja sitten nostan sänkyyn.
7.30 Imee rinnalla 5min, nukkuu 5min ja parahtaa hereille, imee vielä 10min. Ähistelee kovasti mutta nukahtaa vielä
8.50 herätys

Yleensä siis toi nukkumaan meno ei ole noin hankalaa, tänä päivänä (eikä edellisenä) vaan tullut normaalia määrää kakkaa, joten oisko ollut vähän vatsanpuruja, niitä nimittäin tuona jälkimäisenä yönäkin vielä ähisteli. Ja tosiaan nukkumaan meno aika on yleensä 22-22.30 välisenä aikana, joten normaalia on että jos nukahtaa ja vieä sänkyyn ennen klo 22 niin herää :D
Yösyönnit vaihtelee aika paljon. Normaalimpaa meillä on noi yöt kun syödään kaksi kertaa, eka unipätkä on vähän pidempi, mutta tässäkin on vaihtelua tosi paljon. Aamulla herätään ennemmin lähempänä kasia kuin ysiä.


perjantai 4. toukokuuta 2012

torstai 3. toukokuuta 2012

Riittävän pitkät jalat

Jes, tyttö on vihdoin kasvattanut jalkaa niin paljon että Tula on sopiva! Käytiin tänään ihan oikealla testikävelyllä ulkona. Tyttö katseli koko lenkin (20min) tarkkaavaisesti äidin olan yli. Huuto tuli vasta kun kotona alettiin riisumaan. Reppu tuntui myös hyvältä päällä ja eiköhän me ruveta päivittäin kävelemään jos näin hyvin tyttö siinä viihtyy. (Pelkäsin että mitenhän viihtyy kun vasta nyt pääsin reppua käyttämään)

Myös baby banz aurinkolasit tuli testattua lenkillä ja tyttö viihtyi hyvin ne päässä. Lasit saatiin minun kummipojan äitiltä kun ovat jäänet heillä jo pieniksi. Ehkä meidän kuitenkin pitää ostaa omat (tyttöjen väriset) kun noissa on se remmi vähän kulahtanut, niin ei meinaa pysyä kunnolla paikallaan...



Onkos teillä aurinkolaseja, viihtyykö vauvat ne päässä?

Kiinnostaisiko teitä lukea jos tekisin taas postauksen siitä millainen meidän tavallinen päivä on? Silloin parin viikkoa synnytyksestä taisin sellaisen tehdä viimeksi...